Mikä on Kettukin taiteilijamatrikkeli?
Kettukin taiteilijamatrikkeli esittelee erityistä tukea tarvitsevia taiteilijoita ja heidän taidettaan. Matrikkelissa esitellään myös niitä taidestudioita, jotka tarjoavat ammatillista tukea taiteilijoille.
Miksi kannattaa kuulua Kettukin taiteilijamatrikkeliin?
Taiteilijalle näkyvyyttä
Taiteilijamatrikkeliin kuuluminen voi edistää uraasi taiteilijana. Taidemaailman ammattilaiset voivat löytää matrikkelista tietoa sinusta ja tekemästäsi taiteesta.
Taidemaailman ammattilaisia ovat esimerkiksi museoiden ja taidetapahtumien kuraattorit eli taidenäyttelyistä vastaavat työntekijät sekä galleristit eli taidegallerian pitäjät.
Taiteen ostajat voivat myös etsiä matrikkelista kiinnostavaa taidetta, jota haluavat ostaa.
Tieto löytyy yhdestä paikasta
Taiteilijamatrikkeliin kuulumisesta on sinulle hyötyä monessa tilanteessa.
Matrikkelista löytyy koottuna kaikki tärkeä tieto sinusta taiteilijana.
Tarvitset tätä tietoa, jos esimerkiksi haet apurahaa eli avustusta taiteelliseen työskentelyyn. Voit helposti liittää apurahahakemukseesi linkin Kettukin taiteilijamatrikkeliin.
Matrikkelista on myös hyötyä, jos haet mukaan taidenäyttelyyn tai kuvataidetapahtumaan.
Hakuohjeet
Matrikkeliin haetaan aina joka vuosi 31.1. mennessä. Vanhojen tietojen päivitykset tehdään myös tammikuussa.
Voit hakea taiteilijamatrikkeliin, jos olet työskennellyt taiteen parissa vähintään kolme vuotta. Työskentelet säännöllisesti joka viikko ja ammatillisella otteella. Ammatillinen ote tarkoittaa, että sinulla on ollut esimerkiksi näyttelyitä, teosmyyntiä tai olet osallistunut erilaisiin taideprojekteihin.
Lähetä sähköpostitse tai kirjeessä 31.1. mennessä Kettukille seuraavat tiedot: esittely itsestäsi taiteilijana yhteystietoineen, ansioluettelosi, omakuva ja vähintään 6 teoskuvaa. Muista mainita teostiedot (nimi, koko, vuosi, tekniikka), kuvaajan nimi ja liitä mahdolliset linkit esim. videoihin mukaan. Jos lähetät hakemuksen sähköpostitse, tarkistathan, että teoskuvasi ovat muodossa .jpg ja yhden kuvan koko on vähintään 2 megatavua.
Lähetys
Sähköpostitse:
Postitse:
Kettuki ry
Kirjastokatu 1
13100 Hämeenlinna
Samalla, kun haet taiteilijamatrikkeliin, annat luvan siihen, että voimme julkaista matrikkelissa olevia teoskuvia sosiaalisessa mediassa. Tavoitteenamme on kertoa matrikkelista eri tahoille.
Kettukin taiteellinen suunnittelutyöryhmä tekee päätökset helmikuun loppuun mennessä.
Matrikkeliin liittyminen maksaa 20 euroa.
Hyväksymisilmoituksen yhteydessä tulee lasku mukana.
Matrikkeliin voidaan kutsua Kettukin taiteellisen suunnitteluryhmän päätöksestä, jolloin liittyminen on ilmaista.
Mitä tietoa sinusta tulee taiteilijamatrikkeliin?
Taiteilijamatrikkeliin tulee sinusta seuraavia tietoja:
- Nimesi, syntymävuotesi ja yhteystiedot, mistä sinut voi tavoittaa. Yhteystiedoiksi voit antaa myös taidestudion ohjaajan tai managerin puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen.
- Valokuva sinusta
- Artist Statement, taiteilijaesittely on lyhyt kirjallinen kuvaus sinusta taiteilijana ja siitä, minkälaista taidetta teet
- CV eli ansioluettelo on kirjallinen kuvaus, jossa kerrot osaamisestasi ja saavutuksistasi taiteilijana
- Teoskuvat vähintään 6 kappaletta, linkki mahdolliseen videoon, kotisivuille tmv.
Artist Statement eli taiteilijaesittely
Taiteilijaesittely on lyhyt kirjallinen kuvaus sinusta taiteilijana ja siitä, minkälaista taidetta teet.
Voit kirjoittaa taiteilijaesittelyn itse tai pyytää siihen apua taideohjaajaltasi.
Mitä kirjoitat taiteilijaesittelyyn?
Hyvä taiteilijaesittely on selkeä ja ytimekäs. Taiteilijaesittely saa olla persoonallinen ja sinun näköinen.
Voit pohtia esimerkiksi seuraavia asioita:
- Minkälaista taidetta teet? Millä materiaaleilla työskentelet?
- Missä ja miten työskentelet?
- Miksi teet taidetta? Kenelle teet taidetta?
- Minkälaisia aiheita käsittelet taiteessasi?
- Mistä saat vaikutteita työskentelyysi? Onko sinulla innoittajia taiteessa?
- Mikä tekee sinun taiteestasi erityistä tai kiinnostavaa?
Ansioluettelo eli CV (curriculum vitae)
Ansioluettelon tehtävä on kertoa, mitä sinä taiteilijana osaat ja minkälaisia saavutuksia sinulla on taiteilijana.
Ansioluettelo on lyhyt ja selkeä kirjallinen teksti. Voit kirjoittaa ansioluettelon itse tai pyytää siihen apua taideohjaajaltasi.
Aloittelevalla taiteilijalla ansioluettelo on usein lyhyt eli vajaan yhden sivun pituinen. Kokemus ja osaaminen karttuvat vähitellen uran aikana. Kiinnostava taide on kuitenkin taiteilijan tärkein ansio.
Mitä kirjoitat ansioluetteloon?
Kerro ansioluettelossa alla olevia tietoja. Esitä tiedot aikajärjestyksessä niin, että uusin tieto on aina ensin. Jos sinulla ei ole kokemusta esimerkiksi taiteilijaresidenssistä tai apurahoista, jätät vain ne tiedot kirjaamatta.
- Henkilötiedot
- Kirjoita ansioluetteloon nimesi, syntymäaikasi ja yhteystiedot, mistä sinut tavoittaa.
- Koulutus
- Kerro ansioluettelossa, mitä ja milloin olet opiskellut.
- Työkokemus
- Kirjoita ansioluetteloon, jos sinulla on työkokemusta. Työkokemusta voi olla esimerkiksi taiteen ohjaaminen, mutta myös työskentely omassa taidestudiossa tai mukanaolo taideprojektissa. Kerro myös työharjoitteluista, sillä ne ovat myös tärkeää työkokemusta.
- Näyttelyt
- Kerro taidenäyttelyistä, joissa sinun teoksiasi on ollut esillä. Kirjoita, mikä oli näyttelyn nimi, missä ja milloin näyttely pidettiin. Jos sinulla on ollut useampia näyttelyitä, jaottele ne yksityisnäyttelyihin ja yhteisnäyttelyihin.
- Jäsenyydet
- Kerro, jos olet jäsenenä jossain taiteilijajärjestössä, esimerkiksi Kettukissa tai oman paikkakuntasi taiteilijaseurassa.
- Kerro, jos kuulut johonkin taiteilijaryhmään.
- Apurahat, taiteilijaresidenssit, palkinnot
- Kerro, jos olet saanut apurahoja eli rahallista avustusta taiteelliseen työhön tai jos olet joskus päässyt työskentelemään taiteilijaresidenssiin.
- Taidealan palkinnot ja tunnustukset ovat myös hienoja saavutuksia, joista kannattaa kertoa ansioluettelossa. Palkintoja tai tunnustuksia ovat esimerkiksi Kettukin vuoden taiteilija -tunnustus tai Kaarisilta Biennale -palkinto.
- Taidekokoelmat
- Mainitse, jos teoksiasi on myyty taidekokoelmiin. Esimerkiksi museot, yritykset tai yksityiset säätiöt ylläpitävät taidekokoelmia eli keräilevät taidetta. Myös Kettukilla on oma taidekokoelma.
Taustaa taiteilijamatrikkelista
Kettukin taiteilijamatrikkeli julkaistiin vuonna 2019 yhteistyössä Vertaistaiteilijat-hankkeen kanssa.
Kettukin taiteilijamatrikkelia ylläpitää erityistaidetoiminnan alan edunvalvojajärjestö Kettuki ry, jonka päämääränä on yhdenvertainen taide. Kettuki saa toiminta-avustusta Taiteen edistämiskeskuksesta.
Vertaistaiteilijat- hankkeen (2018-2020) tavoitteena oli edistää erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden työelämäosallisuutta ja tuottaa työvälineitä kohti yhtä ja yhteistä taidemaailmaa. Vertaistaiteilijat-hanketta hallinnoi Aula – työkotien Kannatusyhdistys ry. Hanketta rahoitti Sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuella.
Lisätietoa
Sähköposti: toimisto@kettuki.fi
Puhelin: 0440405107
Www-sivut: www.kettuki.fi